Петък 26, Април 2024г.

Учениците от 5а  и 5б  клас се включиха активно в дейностите, организирани в

 СУ „Д-р Петър Берон“ – Тополовград – във връзка с Националната седмица на четенето. Те направиха сполучливи илюстрации на свои любими книги. Разказаха увлекателно епизоди от прочетени приказки, разкази, романи.

 За Веселина от 5б  клас  най-интересна е поредицата от шест книги, озаглавена  „Дневникът на един Дръндьо“.  Дръндьо,палавото момче, което върши пакости, съвсем безобидни, я разсмива и забавлява истински.

            За Божидар Славов българските народни приказки са едно от любимите му четива, защото в тях  има и знания, и мъдрост,  и житейски опит.

            Алекс Асенов и Ванеса Янкова четат с желание Библията. За тях това е „книгата на живота“, най-великата, сътворена от човешкия род. „Ценна е с това, че ни учи да бъдем добри“– споделя Ванеса.

            Борислава   се интересува от приказки за принцеси, затова е направила и най-хубавата илюстрация, а Яна не може да се раздели с книгата на Астрид Линдгрен „Емил от Льонеберя“, няколко пъти го препрочита

            Ивайла Мартинова обича приказките за животни. Те бързо се четат и лесно се помнят.

            Елизабет Мартинова чете турски народни приказки, защото са доста заплетени и държат читателя в очакване и напрежение.

            Йоана е категорична, че от всяка книга човек може да научи по  нещо – много важно и значимо. Тя не може да определи своята любима книга. Затова чете приказки,басни, разкази и малки романи за деца.

 

Откъси от ученически есета, написани във връзка с обявения конкурс на

тема Моята любима книга

 

                                  Книгата , която ни прави повече българи

Книгата, която прочетох през лятната ваканция и която ме развълнува силно, е романът „Под игото”от Иван Вазов.

            Наречена „енциклопедия на българския национален живот”, тя е любимо четиво за редица поколения българи. Многократно е определяна като най-четената и най-дискутираната литературна творба….

            В романа на Вазов има всичко-любов и смърт, героични подеми и трагични погроми, сълзи от радост и кървави рани, веселия и убийства, празници и делници. От всеки ред на творбата струи безграничната и всеотдайна Вазова обич към  „всичко българско и родно”. От тази любов черпим вдъхновение ние, съвременните читатели, и се чувстваме истински българи.

 

 

Обичам да чета басните на Лафонтен

Кой от нас не се е докосвал до мъдрите и поучителни творби на известния френски баснописец Жан дьо Лафонтен? Тези кратки поетични бисери, написани на език, близък до народната реч, са изпълнени с много жизнелюбие и дълбока мъдрост.

От няколко века те ни разкриват кои са истинските човешки ценности, учат ни какви трябва да бъдем и как трябва да постъпваме в живота, за да се съхраним като хора. Може би затова обичам да чета тези мъдри, стари приказки.

 

Вечните истини за човека в „Малкият принц“ от Екзюпери

„Малкият принц“ – най- поетичната и най-обичаната книга! Този кратък роман, написан под формата на приказка, представя неподправените истини за човека и за света.  Тази книга ми откри голямата тайна на живота – „Най-хубавото се вижда само със сърцето“.“ Най-същественото е невидимо за очите“. Послания, които ме накараха да се замисля за себе си и за другите.

 

 

Сподели: