Петък 26, Април 2024г.

В ПАМЕТ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

        На 18.02.  ученици 7а и 9а от СУ „Д-р Петър Берон“ изнесоха поетично-музикален рецитал на тема „Слово за Апостола“ по случай 149-годишнината от смъртта на великия българин.

       В часовете по литература учениците от 7. клас се запознаха със съдържанието на разказите на Иван Вазов, посветени на Левски – „Апостолът в премеждие“, „Най-чистият път“, „Из кривините“, а десетокласниците разгледаха и интерпретираха безсмъртната Вазова ода „Левски“, както и елегията на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“.

       В часа на класа се проведоха беседи, свързани с живота и делото на „Големия Карловец“, както го е нарекъл проф. Иван Стоянов, един от изследователите на живота и революционната дейност на Апостола.

Проведе се и лекоатлетическо състезание "Висок скок" в три възрастови категории.

     За учениците от СУ „Д-р Петър Берон“Левски присъства непрестанно в ежедневието им като съдба,чиито повели ме могат да избегнат, като урок, който всеки  чете и разбира посвоему, като съвест, която във време разделно напомня, че дългът към родината стои над всичко.

        В неговия образ се вместват много добродетели и идеи – неизтощима вяра и безукорна принципност, морална чистота и завършена нравственост, изключителна скромност и честност.

        И днес той е нужен на всеки българин не като идол, не и като икона, а като човек, личност и пример. Да следваме неговите завети, за да осъществим святата му идея „за свобода и чиста република“.

 

Победителите в турнира бяха наградени с грамота.

1. Алеск  Стоянов -  първо  място  в  категория 5 - 7  клас

2. Илия  Данчев -  второ  място  в   категория  5 - 7   клас

3. Иван  Михаилов -  трето  място в  категория 5 - 7  клас

4. Иван  Урджанов -  първо  място в категория 8 - 10 клас

5. Румен  Димов -  второ  място  в  категория  8 - 10  клас

6. Галин  Илиев -  трето  място  в   категория  8 - 10  клас

7. Стивън Стойчев - първо място в категория 11 - 12 клас

 

Сподели: