Четвъртък 18, Април 2024г.

 

 

Транснационална среща в СУ „ Д-р Петър Берон“

      От 3 до 9 март 2019г. СУ „ Д-р Петър Берон“ бе домакин на транснационална среща между учители и ученици от Испания, Латвия и Хърватия по проект “Creative Learners, Tomorrows’Entrepreneurs” на европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм+", Ключова дейност 2, "Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики", дейност "Стратегически партньорства само между училища".

Мобилността бе внимателно планирана в съответствие с целите и приоритетите на проекта:

  • Насърчаване на предприемаческите умения на учениците:
  • Обогатяване на участващите организации с ефективни, иновативни и успешни методи, които да приложат в работата си в училище;
  • Усъвършенстване способността на учители и ученици  за работа в екип и обогатяване на международните им компетенции;
  • Подобряване на езиковите и комуникативни умения на всички участници

            Едноседмичната програма беше изпълнена с различни дейности, предвидени по проекта.

        Учениците от всички училища  изготвиха презентации, в които представиха националните и традиционни  празници на всяка една от държавите, участнички в проекта.

        Ученици от 11. клас в урок по химия  демонстрираха забавни опити като част от инициативите, посветени на честването на международната година на Периодичната таблица –2019г. В часа по биология ученици от 8. и 9. клас  се състезаваха в сглобяването на човешки торс,  сърце и човешко тяло. На всички участници в проекта  се даде възможност да представят нетрадиционен и иновативен урок по математика.

         Домакини и гости  присъстваха на лекция на тема „ Лидерство, характеристики на добрия лидер“ и  се включиха в интересни занимания и ролеви игри.

            В програмата бе предвидена среща с млад предприемач – Радина Георгиева, завършила образованието си в СУ“ Д-р Петър Берон“гр. Тополовград.

            В СУ „Д-р Петър Берон“ се организираха работни ателиета, в които участниците  трябваше да покажат умения за работа с хартия: квилинг, декупаж и оригами. По този начин те имаха възможност да  проявят изобретателност и богато въображение в изработването на продукти.

            Разнообразната програма включваше среща с Кмета на Община Тополовград , г-н Божин Божинов, посещение в Областна администрация – гр. Хасково и среща с областния управител на града г-н Станислав Дечев,  посети се  млекопреработвателно предприятие в гр. Тополовград и винарска изба „ Кастра Рубра“в     с. Коларово.

            Гостите от Испания Хърватия и Латвия имаха възможност да се запознаят с културните, историческите и архитектурните забележителности на нашия регион чрез организирани посещения на гр. София – разходка из столицата, Александровската гробница край село Александрово, манастир „Света Троица“, долмените в село Хлябово.

            Родителите на учениците домакини  организираха вечеря за гостите, на която бяха представени традиционни български ястия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сподели: