Петък 19, Април 2024г.

Програма Еразъм+

ДОГОВОР НОМЕР - Проект  No: 2020-1-BG01-KA101-078277

Проект „Технологиите в класната стая“,

Ключова Дейност: Образователна мобилност за граждани на програма « Еразъм+».

          Основна цел на проекта по програма „ Еразъм +” - „Технологиите в класната стая“, Ключова Дейност: Образователна мобилност за граждани  бе да се повиши мотивацията на учителите  от СУ « Д-р Петър Берон» за споделяне на добри практики, както и да се повиши тяхната квалификация.

          Класната стая е място, където може да се създаде креативна атмосфера, която да помогне на учениците да развият позитивни чувства и да ги мотивира да изучават чужди езици. За тази цел учителите имат нужда от идеи и запознаване с нови технологии, методи и инструменти, с които да направят урока   по- забавен и интересен за подрастващите. За това би спомогнало и умението на учителя да направи урока интересен, забавен и нетрадиционен. Училищното ръководство подкрепя идеята за лидерство в училище, защото това би довело до създаване на условия за успех на всички нива в образованието.

       Учителите от СУ „ Д-р Петър Берон“ им липсваха познания и опит в ключовите компетенции при използване на дигиталните технологии в час: интернет ресурси, споделяне на добри практики за използване на таблет, iPad, мобилен телефон, лаптоп в процеса на обучение.

          Проекта бе фокусиран в придобиването на иновационни подходи за активно учене през целия живот посредством обмяна на идеи, знания, опит и работа в вкип. Като последствие от това учителите да приложат практически методите за активно учене в класната стая.

 

             От 21 до 25 юни 2021г. трима преподаватели: Пепа Теодосиева ( преподавател по английски език), Калинка Делчева ( преподавател по български език и литература) и Гергана Брънкова ( преподавател по ИКТ технологии)  посетиха структуриран курс на тема: “Овладяване на умения за използване на технологични инструменти” в  Малта. Курса имаше за цел да помогне на участниците в него да развият допълнително своите ИКТ ( информационни и комуникационни технологии) умения и да използват различни инструменти и програми на Web.02 технологии. 

               От 06 до 10 септември прима преподаватели от СУ « д-р Петър Берон « - посетиха обучителен курс на тема: “Има приложение за това! Проучване на най -добрите приложения за преподаване и учене на ученици” към академията „ Европас” във гр. Флоренция, Италия

               Преподавателите, посетили структурирания курс са: Фатме Кез ( преподавател по философия), Тонка Герогиева ( преподавател по български език и литература) и Пепа Теодосиева ( преподавател по английски език).

               По време на курса те  се обучаваха как  да интегрират образователни приложения в своята практика. Приложенията са съществена част от класната стая на 21-ви век и предоставят много възможности за мислене на по-високо ниво в класните стаи.

                Участниците се запознаха с  някои от най -популярните и практически образователни приложения за преподаване и учене на ученици в по -широк кръг от предмети. Те се научиха  как правилно да интегрират тези приложения в класната стая като инструмент за подпомагане на тяхното обучение.  Запознаха се с концепцията за разбиване на приложения и как тя може да подобри тяхното преподаване и ученето на учениците.

                На 18.10.2021г. се проведе вътрешно практическо обучение на педагогическия персонал от СУ „ Д-р Петър Берон” гр. Тополовград във връзка с изпълнение на проект „Технологиите в класната стая“, Ключова Дейност: Образователна мобилност за граждани на програма « Еразъм+».

Лектори бяха г-жа Пепа Теодосиева - ръководител на проекта и преподавател по английски език и г-жа Тонка Георгиева – преподавател по български език и литература.

                Пред колектива на СУ « Д-р Петър Берон» гр. Тополовград бяха представени различни приложения за работа с ученици в клас и по време на онлайн обучението им.

В практическата част на обучението на колегите бяха представени интерактивнитe програми: Canva, Storyjumper, Nearpod, Padlet . Представени бяха презентации и онлайн книга с приказка, изработени на английски език  от ученици от нашето училище.

               На 25 октомври 2021г. се проведе тематичен педагогически съвет на тема: „ Иновативни практики в технологиите в класната стая, взаимствани от международните обучения в Малта и Италия”.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея. 

Сподели: