Петък 19, Април 2024г.

ТРАНСНАЦИОНАЛНА СРЕЩА В ДАРДА ХЪРВАТИЯ

 

 

Транснационална среща в Дарда, Хърватия

       От 15.10.2018 до 20.10.2018 в с. Дарда, Хърватия се проведе международна среща по проект "Creative Learners, Tomorrows'Entrepreneurs" на европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм+", ключова дейност 2, "Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики", дейност "Стратегически партньорства само между училища". Участие взеха ,ученици и учители от България, Испания, Хърватска и Латвия. 

     От България се включиха следните учители: г-жа Пепа Теодосиева - преподавател по английски език и координатор на проекта, г-жа Радостина Ичева - преподавател по математика и информатика.

     Ученици: Иванина Деведжиева, Мариела Янчева и Иван Янков от 8 клас и Росен Янков, Теодора Петрова, Василена Замова, Десислава Меракова и Валерия Панайотова от 9 клас.

                Мобилността бе внимателно планирана в съответствие с челите и приоритетите на проекта:

  •    Да убедим учителите в необходимостта от международно сътрудничество, както и да подобрим способността им за работа в международен екип;
  •     Насърчаване на предприемаческите умения на учениците;
  •    Обогатяване на участващите организации с ефективни, иновативни и успешни методи, които да приложат в работата си в училище;
  •    Да подобрим езиковите и комуникативни умения на всички участници.

     Програмата бе запълнена с различни дейности по проекта.

 

       Учениците от СУ "Д-р Петър Берон" подготвиха презентация на известни българи с постижения в науката, техниката и изкуството. Последва онлайн игра "Кахут". С участието си в нея учениците показаха познания за известни личности от всички държави - участници в мобилността.

     Организирани бяха срещи с млади предприемачи, завършили образованието си в училището в с. Дарда и последвали мечтите си за самостоятелен бизнес в различни области.

     Организирани бяха много работни ателиета, в които участниците изработиха продукти, които бяха представени на организиран от училището есенен базар.

     Посещението в Хърватия включваше и запознаване с куртурата и историята на Хърватия, посети се "Копачки кит" - най-голямата природно защитена зона на държавата, четвъртия по големина град Осиек.

     Учениците и учителите посетиха столицата на Хърватия - Загреб. Научиха интересни факти от историята и културата на града. Посетиха Парламента на Хърватия, музея на науките и зоопарка.

Сподели: