Четвъртък 25, Април 2024г.

„Приумиците на съдбата„ -Геновева Диманова - 23.01.2023 г.

Днешното събитие е част от  дейността на училището по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул 4 „Библиотеките като образователна среда“, с което стартираме дейностите по програмата.

Чрез Националната програма ще се обогати училищния библиотечен фонд,  съобразно нашите потребности и интереси и ще бъде създаден като неформална уютна читателска среда „кът за четене“.

Какво е предназначението на библиотеката и защо трябва да четем книги? Защото:

  1. Четенето развива мисленето от най-ранна детска възраст
  2. Книгите развиват фантазията и критичното мислене, тъй като четейки ние разсъждаваме и водим своеобразен дебат с автора
  3. Книгите ни развиват като личности и оформят нашия мироглед
  4. Ние прекарваме истински пълноценно време заедно
  5. Четейки, ние увеличаваме речниковия си запас
  6. Почивайки с книга в ръка, ние намаляваме натрупания стрес в ежедневието
  7. Четенето подобрява съня. Преди лягане вместо смартфона вземете книга и ще се убедите в това
  8. Четенето увеличава способностите за концентрация дори на най-малките деца
  9. Чрез книгите поддържаме паметта си в добро състояние до дълбока старост
  10. Никога не е късно да научим нещо за себе си или за някой друг, а книгите са най-ценния източник на знания.

 

Книгата има много празници – Международният ден на детската книга, който се отбелязва на 2 април в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. На 23 април пък честваме Деня на книгата и авторското право.

По този повод се замислихме защо четенето на книги е толкова важно за един човек по време на целия му живот,

Можем да сме сигурни, че сме направили първата стъпка към възпитанието на любов към книгите с днешния прекрасен  повод -  представянето на  излязлата от печат нова книга на автора г-жа Геновева Диманова със заглавие „Приумиците на съдбата”.

 Геновева Диманова е родена през 1962 г. в Провадия. В Тополовград идва двадесет години по-късно заедно с родителите си по 22 ПМС /За районите на Странджа и Сакар/. Автор е на пет поетични книги „Безсъници“, „Изповед във храма“, „Рисувам с устни“, „Завръщане“, „Любов на жена“ и „Приказка за доброто“ - първата ѝ книга за деца.  Има много отличия от различни конкурси и поетични прояви. Председател е на Литературния клуб „Илко Карайчев“ към читалището в Тополовград.

 

Днес г-жа Геновева Диманова ще ни подари един прекрасен спектакъл, чрез който ще ни срещне с героите от нейната новела „Приумиците на съдбата“. Спектакъл, в който се преплитат редица човешки взаимоотношения.

„Съдба” е дума, която решава целия ни живот. Съдбата е нещо, което никой не може да предвиди и предотврати.

Както е казала г-жа Диманова в книгата си: „Животът е сложен и интересен. Всеки миг има различен вкус – на ягода, на банан, понякога и на аптека. Нищо не е случайно. Губиш нещо или някого, а на пътя си намираш нещо друго.”

           

Сподели: