Четвъртък 25, Април 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 27.10.2022г.

Националното състезание за ключови компетентности по природни науки на тема „Науката в научната фантастика“

              Ученичката от 6А клас Ивелина Черкезова  беше част от отбора, спечелил златен медал на Националното състезание за ключови компетентности по природни науки на тема „Науката в научната фантастика“. Домакин на проявата, организирана от Министерство на образованието и науката, беше град Ловеч.

              За тринадесета поредна година 60 ученици от цялата страна, разпределени в десет отбора, решаваха задачи, изискващи знания и умения в областта на биологията и здравното образование, човекът и природата, физиката и астрономията, химия и опазване на околната среда. Състезателните задачи бяха подчинени на темата „Науката в научната фантастика“ по романите на Жул Верн, Айзък Азимов, Александър Беляев и други автори.

             През първия ден в рамките на 90 минути състезателите, разделени в отбори, решаваха колективно 4 задачи и подготвяха представянето на резултатите. След това публично представиха решенията пред комисията и публиката. Решението на всяка от задача се даваше от различен състезател.

              През втория ден в рамките на 150 минути решаваха 2 експериментални задачи и подготвяха представянето на резултатите. По двама състезатели от отборите, които не са представяли резултати в първия ден, защитиха публично решенията на задачите.

             Заедно с петимата свои съотборници Ивелина Черкезова демонстрира знания и ключови компетентности по природните науки. Екипната работа, задълбоченият интерес и нестандартен подход бе високо оценен от журито.

 

               Аз съм Ивелина Черкезова и съм ученичка в шести клас. Уча в СУ "Д-р Петър Берон"-Тополовград и имах честта да представя област Хасково, заедно с Георги Божилов, ученик от 9. клас, на състезанието за ключови компетентности по природни науки в град Ловеч. За мен това беше истинско предизвикателство и  излизане от зоната ми на комфорт. Бях доста неуверена и се притеснявах от това, дали задачите ще бъдат трудни. Напразно се тревожих. Оказа се, че това е едно от най-хубавите ми преживявания досега. На първо място останах силно впечатлена от град Ловеч. Това е един  град, в който има много места, свързани с миналото на България, родно място на големи герои. Очаровах се от начина, по който хората, родом от Ловеч, разказват с такава любов за града си. Те са много гостоприемни и мили. Обичат го и се гордеят с него. Състезанието не беше толкова лесно, но когато си с точните хора и има кой да ти помогне, не е толкова страшно. Аз бях най-голямата късметлийка, защото попаднах в истински ОТБОР. Заедно с хората от моя екип си паснахме още от първия ден, в който се запознахме и това беше голямо предимство за нас, защото журито оценяваше най-вече задружността и отборната игра. Въпреки, че бях най-малката от екипа, останалите ме приеха с усмивка. Смело мога да кажа, че намерих приятели в това предизвикателство. Всеки един помогна с нещо на другия. Нямаше "аз,, или "те,, - имаше само "НИЕ,, . Мисля, че точно заради това спечелихме първото място.

Сподели: